A tábor

A Louis August Jonas Foundation által finanszírozott Camp Rising Sun (CRS) nemzetközi ifjúsági tábor immár 95. szezonját kezdi meg 2024 nyarán az USA-beli New York államban. Eddig több tucat ország több ezer fiatalja ismerhette meg ezt a tábort, melynek célja többek között az, hogy különleges programja során a fiatalokban felébressze az önzetlenség, az egymás és a közösség iránti felelősség és tisztelet érzését, az egyetemes emberi értékek iránti érzékenységet, valamint hogy elősegítse a nemzetek közötti jobb megértést.

Több mint 30 éve magyar fiataloknak is folyamatosan lehetőségük van arra, hogy részt vegyenek ebben a nagyszerű programban, A Camp Rising Sun Magyar Táborozók Egyesületének feladata, hogy minden évben kiválassza a Magyarországról küldhető fiatalokat: 1 táborozót az amerikai fiú- és 2 táborozót a lánytáborba.

A koronavírus és a tábor

A Camp Rising Sun tábor sajnos 2020-ban és 2021-ben is csak virtuálisan került megrendezésre, azonban 2022 és 2023 után 2024-ben ismét részt vehet benne egy-egy magyar táborozó, illetve akár még több a virtuális rendezvényeken.

Jelentkezési feltételek

Olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akik megfelelnek az alábbi feltételeknek:

 • Megfelelő angol nyelvtudással rendelkeznek (képesek kommunikálni angol nyelven, képesek megértetni magukat egy angol környezetben)
 • Érettek és alkalmasak arra, hogy 4 hetet idegen környezetben, sokféle etnikai, kulturális és politikai háttérrel rendelkező társak között, velük együttműködve töltsenek el.
  • A lánytábor időpontja: 2024. június 27. – július 24.
  • A fiútábor időpontja: 2024. augusztus 1. – augusztus 28.
 • Idén a virtuális táborba is lehet jelentkezni két időpontra is.
  • 2024. július 8. – július 20.
  • 2024. július 22. – augusztus 3.
 • Jelentkezőknek idén 2007. augusztus 28. és 2009. június 25. közötti születésűeket várunk. Ha csak később esel bele a korhatárba add meg itt az adataid és küldünk emlékeztetőt, amikor aktuálissá válik a jelentkezés.

A válogatás elvei

Nem létezik „tipikus” Rising Sun táborozó. Sőt, valójában az a cél, hogy minél változatosabb tábort állítsunk össze, hogy olyan táborozókat válasszunk ki, akik akár teljesen különböző területeken tehetségesek, különböző kulturális és társadalmi háttérrel rendelkeznek. A Camp Rising Sun nem való mindenkinek. Az évek során azt tapasztaltuk, hogy a legtöbbet azok tudták profitálni a táborból, akikben megvoltak bizonyos tulajdonságok. Ennek értelmében a következőket fogjuk figyelni a pályázóinkban:

 • Intelligencia: Legyen képes megmutatni, hogy intellektuális teljesítménye jóval az átlag felett van.
 • Tehetség és érdeklődési kör: Támogatjuk az igazi egyéniségek kialakulását, ezért előszeretettel fogadunk olyan pályázókat, akiknek valamilyen különleges tehetségük vagy érdeklődési körük van (pl. zene, művészetek, tudományok, sport, színjátszás stb. Ugyanígy fontos, hogy a táborozók érdeklődjenek a „világ dolgai” iránt.
 • Jellem: A tábor küldetésének megfelelően elengedhetetlennek tartjuk, hogy a pályázót foglalkoztassa az „emberiség ügye” és ennek értelmében fontosnak tartsa az emberiességet és a humanitariánizmust; tisztelje a változatosságot és a másságot az emberekben; másokkal szemben nyíltan és igazságosan viselkedjen.
 • Vezető készség: Tipikusan olyan táborozók állják meg a helyüket legjobban, akiknek nagy a kezdeményezőkészségük, és hajlamosak természetesen jó érzékkel irányítani társaikat.

További információk

Louis August Jonas Foundation idén tart angol nyelvű előadásokat a táborról három időpontban:

 • November 18. 17:00
 • December 9. 17:00
 • Január 13. 17:00

Az időpontok magyar idő szerint értendők.

AZ előadásokra a „INFORMATION SESSIONS” szekcióban lehet jelentkezni itt: https://www.lajf.org/apply2024.

A jelentkezés menete

Töltsd ki az angol nyelvű jelentkezési lapokat itt: https://www.lajf.org/apply2024 (információk alul, jelentkezés felül), majd gyere el a szóbeli elbeszélgetésre.

A jelentkezéssel kapcsolatos kérdéseid írd meg bátran a kapcsolat@risingsun.hu címre.

Beküldési határidő: 2024. február 11. 2024. február 18.!

Szóbeli elbeszélgetés: 2024. március. 2. (További információkat a jelentkezési határidő után e-mailben küldünk!)